Pearl-energia

Napelemes rendszer – Bruttó vagy szaldós elszámolás?

Napelemes rendszer – Bruttó vagy szaldós elszámolás? - Pearl Enterprises Kft.

A megújuló energiaforrások – köztük a napelemes rendszerek – egyre nagyobb teret hódítanak Magyarországon. Noha közel sem akkorát, mint amire a környezetvédelem és a takarékosság szempontjából szükség lenne. Ennek többek között az állhat a hátterében, hogy sokan még mindig nincsenek vele tisztában, hogyan zajlik a napelemes rendszerek segítségével megtermelt energia elszámolása. Nekik szeretnénk segítséget nyújtani a legfontosabb információk összegyűjtésével.

Köztudott, hogy a napelemek nem ugyanolyan arányban termelnek áramot az év folyamán. Sokan úgy gondolják, hogy ezen rendszerek télen vagy felhős időben egyáltalán nem állítanak elő energiát, azonban ez nem így van. Való igaz, hogy ilyenkor lényegesen kisebb a teljesítmény, mint nyáron, de ez nem azt jelenti, hogy nem termelődik semennyi energia. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a túlzott napsütés sem tesz jót a napelemeknek – a nagy forróság akár 15-20%-kal is visszavehet a teljesítményből.

Az éves elszámolás során 3 variánst kell figyelembe venni:

1.  Az általunk megtermelt és elfogyasztott energiát.

2.  Az általunk megtermelt, de csak később felhasznált energiát (amit az áramszolgáltatónak táplálunk vissza).

3. Az áramszolgáltatótól igénybe vett energiát.

Természetesen a legoptimálisabb eset az első, amikor az általunk megtermelt energiát fogyasztjuk. Ennek ellenére mégis azok az időszakok vannak túlnyomó többségben, amikor „túltermelünk”, vagy plusz energiára van szükségünk a különféle környezeti hatások miatt. Nézzük meg, hogy milyen elszámolás van jelenleg érvényben, és vizsgáljuk meg, hogy milyen változás várható a későbbiek folyamán!

Szaldós elszámolás

Napelemes rendszer – Bruttó vagy szaldós elszámolás? - Pearl Enterprises Kft.

Az áramszolgáltatóval újra kötött szerződés esetén a szolgáltató évente egyszer ellenőrzi, hogy mennyi energiát termeltünk és használtunk el (lehetséges, hogy az év során pontosan annyi energiát termeltünk, mint amennyit elfogyasztottunk, ez azonban csak ritkán fordul elő). Ha túltermelés van, akkor az áramszolgáltatótól igényelhető vissza a különbözet értéke. Ha többet fogyasztottunk, mint amennyit termeltünk, akkor ráfizetés szükséges. Bármelyik esetről is legyen szó, az ár adott! A szaldós elszámolással tehát csak a megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni.

A közvélekedéssel ellentétben 0 forintos villanyszámla nem létezik. Egy éves elosztói díjjal minden esetben számolni kell (a jó hír, hogy ez az összeg évente mindössze néhány ezer forintot tesz ki).

Önerőből finanszírozott napelemes rendszerek esetében 2023. december 31-ig van lehetőség ezt az elszámolási formát választani, az Otthonteremtési Program, keretében megvalósuló projekteknél azonban más időpontot kell észben tartani: szaldós elszámolás kizárólag a 2021. június 30. előtt üzembe helyezett rendszerekre kérvényezhető. Mi történik, ha ezután szeretnénk igénybe venni a támogatást? Mutatjuk, mire kell készülnünk a közeljövőben!

Bruttó elszámolás

A szaldós elszámolást hamarosan felváltja a bruttó elszámolás, amely kedvezőtlenül hat majd a fogyasztóra. Az új elszámolási formában a megtermelt, valamint a hálózatból vásárolt energia egységárát külön-külön határozzák meg. A bruttó elszámolás esetében tehát akkor is lesz fizetendő villanyszámla – az éves elosztói alapdíj mellett –, ha az egész esztendőt tekintve a napelemes rendszer megtermeli a család fogyasztását.

A napelemes rendszerek még így is sokkal gazdaságosabbak a felhasználónak, mintha hagyományos villanyszámlát kellene fizetnie. Tény, hogy a bruttó elszámolás bevezetésével lassabban térül majd meg a napelemes rendszer kiépítésére fordított összeg, de így is kifizetődő lesz a beruházás.

Napelemes rendszer – Bruttó vagy szaldós elszámolás? - Pearl Enterprises Kft.

Mit tegyünk?

Ha nincs lehetőségünk teljesen önerőből finanszírozni a napelemes rendszer kiépítését, akkor igénybe vehetjük az Otthonteremtési Programot, amelynek keretein belül akár 50%-os állami támogatással – 2021. június 30-ig szaldós elszámolás igénylése mellett – kérhetjük a rendszer telepítését. Ehhez azonban érdemes minél hamarabb cselekedni, hiszen az engedélyeztetési folyamat akár több hétig is eltarthat.

Szeretnék többet megtudni az 50%-os állami támogatásról!

További információkért és a programban való részvételért vegye fel a kapcsolatot magasan képzett munkatársaink egyikével, akik hétfőtől péntekig rendelkezésére állnak! Cégünk pályázatírással, tervezéssel, engedélyeztetéssel és telepítéssel is foglalkozik, így a napelemes rendszer kiépítésének minden egyes pontján végig vezetjük Önt. Vágjon bele most! Felveszem a kapcsolatot a kivitelezővel!